27 september 2021

Thuiswerk tips voor werknemers

Tijdens de afgelopen lockdowns werden veel werknemers gedwongen om thuis te werken. We mochten door de maatregelen namelijk niet met z’n allen op kantoor zitten. Toch is het thuiswerken bij veel mensen zo goed bevallen dat ze dat voor altijd wel willen doen. Toch is het wel handig om het een en ander te bespreken met je werkgever om zo efficiënt en goed mogelijk thuis te kunnen werken. Daarom hebben wij een aantal tips voor het thuiswerken op een rijtje gezet. Je leest ze hier.

De voordelen van thuiswerken

Voor werkgevers zitten er natuurlijk ook veel voordelen aan het thuiswerken. Je kan dan denken aan het maken van minder kosten voor een eventueel kantoor, een veel lagere energie rekening, flexibiliteit en het zo goed mogelijk inzetten je personeel. Toch heeft het niet altijd voordelen. Het kan ook heel erg moeilijk zijn om van het werken vanaf kantoor volledig thuis te gaan werken. Denk bijvoorbeeld aan het communiceren en het contact houden met al je werknemers, afspraken maken over bepaalde projecten en goede concentratie is vaak ook een probleem bij het beginnen met thuiswerken. Toch gaat dat na een tijdje wel een stuk beter. Je moet er dan gewoon even aan wennen.

Zorg voor goede communicatie

Contact houden met je collega’s is de normaalste zaak van de wereld wanneer je op kantoor bent. Vaak spreek je elkaar wel even tijdens het werken of bij het koffieapparaat. Maar naast de dagelijkste gesprekken is het  communiceren over projecten of taken ook heel erg belangrijk tussen je collega’s onderling. Daarom zie je vaak dat bedrijven ervoor kiezen om een bepaald platform in te zitten tijdens het thuiswerken. Je kan dan denken aan de volgende platformen Zoom, Microsoft Teams, Discord, Slack of andere geschikte platformen. Zoals wij net al aangaven hoeft het niet altijd over projecten of werk te gaan. Die gesprekken bij het koffieapparaat. Het sociale gedeelte is ook heel erg belangrijk. Wanneer je deze gesprekken voert gaat de kwaliteit van je werk namelijk ook heel erg omhoog.

Maak duidelijke afspraken

Zoals we in het begin ook al aangaven is het heel erg belangrijk om te zorgen dat je samen met je collega’s duidelijke afspraken maakt. Het kan nog wel eens voorkomen dat niet alles goed overkomt tijdens het thuiswerken. Vaak is het dan ook zo dat je bepaalde berichten niet ziet of dat jij het heel anders opneemt dan het eigenlijk bedoeld is. Daarom zie je ook steeds vaker dat je online gaat videobellen omdat je lichaamstaal veel meer zegt dan de woorden die iemand uitspreekt. Wanneer je gaat videobellen kan je ook dingen uitbeelden en hebben mensen er ook echt een beeld bij. Je voert dan ook bijna een normaal gesprek alleen dan sta je niet naast elkaar maar dan zie je elkaar via het beeldscherm. Ook dit zal even wennen zijn, maar het zal je verbazen hoe goed het kan werken. Ook als werkgever heeft dit natuurlijk weer voorbeelden. De gespreken zijn online namelijk veel korter dan wanneer je bij elkaar aan het bureau staat.

Meer nieuws