8 september 2021

Het verschil tussen een boekhouder en accountant

Je hebt de woorden boekhouder en accountant vast al vaak voorbij horen komen als ondernemer. Vaak worden deze woorden nog wel door elkaar gehaald. Dat komt omdat veel mensen de verschillen niet weten. Daarom leggen wij je alle verschillen hier uit.

Wat is een accountant

De naam account is een beschermde titel. Dat bekent dat niet iedereen zich zomaar een accountant mag noemen. Daar moet je dan ook papieren voor gehaald hebben, na het afronden van de opleiding natuurlijk. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen een AA accountant en een Ra account. De AA accountant heeft de titel verdiend dankzij een afgeronde Accountancy opleiding en de RA accountant heeft zijn titel gekregen door deze opleiding op universitair niveau te hebben gedaan. Kortom, bij een accountant kun je erop vertrouwen dat de persoon in kwestie een goede kennis van de theorie heeft. Een accountant is immers ook verplicht om elk jaar opleiding te volgen om de kennis op het gewenste niveau te houden. Daarom zoeken de meeste ondernemers naar een accountant omdat ze weten dat, dat altijd goed gaat. Deze mensen hebben namelijk de kennis en weten wat ze wel en niet kunnen doen.

Wat is een boekhouder

De titel boekhouder is niet beschermt. Iedereen mag zich dan ook boekhouder noemen wanneer hij of zij denkt verstand te hebben van boekhouden. Uiteraard zijn er ook studies om personen tot boekhouder op te leiden, maar deze studies zijn niet verplicht. Iedereen kan dan ook een administratiekantoor opzetten en zijn werkzaamheden als boekhouder aanbieden. Dat betekent dan ook niet dat de boekhouders in ons land geen verstand van zaken hebben. Je kan namelijk als boekhouder ook heel erg goed zijn in je vak. Maar het is wel belangrijk om te onthouden dat een boekhouder geen papieren heeft of een toets gedaan heeft om zijn of haar ervaren aan te kunnen tonen.

Het verschil tussen een boekhouder en accountant

De titel die een persoon heeft zegt natuurlijk niets over zijn of haar werkkwaliteit. Het kan dan ook zijn dat je van een accountant teveel verwacht dan hij of zij daadwerkelijk waar maakt. Het enige verschil wat er dan is dat je bij een accountant met zekerheid kan zeggen dat de persoon een opleiding gedaan heeft en een verplichte praktijkstage heeft gelopen om de geleerde theorie tijdens de opleiden daadwerkelijk te toetsen. Wanneer je het veilig wilt spelen kies je dan ook sneller voor een accountant dan een boekhouder. Daarom zie je ook dat steeds meer ondernemers en ook normale mensen kiezen voor een accountant dan voor een boekhouder. Puur voor de zekerheid. Mensen houden namelijk van zekerheid en willen niet dat er fouten gemaakt worden in de boekhouding. Dat kan je namelijk duur komen te staan. Helemaal als ondernemer. Het kan je zelfs duizenden euro’s kosten of zelfs een celstraf waardoor je bedrijf ook nog eens failliet kan gaan. Dat is toch echt wat je helemaal niet wilt. Je bent ondernemer in je hart en nieren, dan wil je niet je bedrijf kapot zien gaan.

Meer nieuws